Плавлений сирок «Дружба», який зараз можна зустріти у будь-якому магазині України, не такий корисний, як свідчить склад на його упаковці.
Журналісти ТСН таємно провели розслідування і побували на виробництві цього продукту. Побачене шокувало їх. (Щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).
«Жахлива цвіль перетворюється у популярний їстівний продукт. Про те, що він їстівний, повідомляє обгортка. Це – плавлений сирок. «Дружба». Класика. З такого часто роблять салати, сирні супи або бутерброди. Але ми заглянули під обгортку. І від того, що там побачили – мало не знудило і рука потягнулася до телефону дзвонити всім: від швидкої до поліції, пожежних і санстанції відразу», – розповіли вони.
В ідеалі він повинен бути таким: кілька видів сиру, сир, сметана, масло вершкове, сухе молоко, солі плавники. Він на 100% повинен складатися з молочних жирів. Якщо все скласти до купи, то реальна ціна за один сирок – від 12 до 15 гривень.Однак те, що журналісти побачили в цехах, наштовхує зовсім на інші думки.
«Підлога залита якоюсь сироваткою, на ній же лежать пакети з явною гидотою. Суцільна цвіль, що викидає мільярди спор. Тут заражене все. По хорошому, для подальшої роботи підприємства цей цех спочатку варто було б спалити. Тому що відмити його вже неможливо. Але тут не миють, навпаки, це і є сировина для того, що в яскравій обгортці скоро потрапить на полиці магазинів», – сказано в сюжеті.Колишні співробітники підтверджують сказане.
«Плавлений сир робився уже з відходів – залишків молочної промисловості. Вони туди додавали, може, якесь трохи масло. І ось робилася така сировина погана. Мили, мили сировину, приводили трішки в якийсь вид і плавили. І воно вже все туди пішло, якщо не видно», – зазначила колишня комірниця Валентина Дмитрівна.Експертиза виявила, що у плавленом сирку, на упаковці якого був написаний ідеальний склад, аж 85% немолочних жирів.
Виробникам фальсифікату після перевірок Держспоживслужба дала півроку на усунення недоліків та штраф за обман на маркуванні.»Штраф склав 33 тисячі 384 гривні. І буде здійснена наступна позапланова перевірка», – пояснили у відомстві.
Як повідомляв OBOZREVATEL, багато продуктів, які українці звикли зберігати в холодильнику, псуються під дією низьких температур і втрачають свої смакові якості. Опублікований перелік того, що не можна туди класти.