Сьогодні – Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями (World Cancer Day), який щорічно відзначають 4 грудня, починаючи з 2005 року.
Я — онколог. І ось що б я робив, якби мені поставили діагноз «рак» Відомий в США лікар і вчений Марк Хайман написав колонку про те, що потрібно робити, якщо у вас виявлять рак, пише The Hearty Soul.
«Марк, що б ти робив, якби у тебе діагностували рак?» — таке питання мені днями несподівано задав друг.
На жаль, з раком в житті я стикаюся дуже часто: це траплялося і з моєю родиною, і з пацієнтами. Проблема в тому, що традиційна медицина мислить неправильними, застарілими категоріями, коли справа доходить до онкології.
Ми відмінно навчилися його вирізати, спалювати й навіть витравляти за допомогою хіміотерапії, ми опромінюємо його радіацією і бомбардуємо наркотиками, але причина раку так і не піддається лікуванню.
На щастя, у нас є альтернатива. Це «функціональний медичний підхід до раку».
Функціональна медицина дає можливість фахівцям і пацієнтам проводити спільну роботу над тим, щоб усунути причини захворювання, на початковому етапі. Це така нова персоналізована модель діагностики та лікування нових захворювань.
Суть проста: ви здаєте зразки для генетичного аналізу, а лікарі кажуть вам, до яких хронічних хвороб ви схильні, і що потрібно робити, щоб їх уникнути.
Більшість фахівців в цій сфері сходяться на думці, що рак виникає через дисбаланс в енергетичній системі організму. Хвороба виникає «поступово», і тому так багато людей живуть з пухлинами й навіть не підозрюють про це.
Іншими словами, рак — результат неправильного способу життя.
Що ж робити? Змінити його. З одного боку, це могло б бути відмінною профілактикою онкології. З іншого, деякі пацієнти можуть розраховувати, що новий образ життя змінить їх і позбавить від пухлини.
Адже відомо, що імунна система організму при певних умовах таки може виявляти ракові клітини та знищувати їх!
Ось 5 речей, які я б зробив, якби сьогодні мені поставили діагноз: «рак».
1. Я б припинив їсти цукор.
Цукор живить ракові клітини і сприяє їх розвитку. Середньостатистичний американець з’їдає за рік 69 кілограмів цукру та 66 — борошна! Те ж саме відбувається в решті світу, де 1,7 млрд. людей страждають від ожиріння!
Якщо ви хочете запобігти розвитку раку або хоча б взяти його під контроль, вам доведеться дотримуватися дієти, що підтримує в нормі рівень інсуліну.
Доведеться їсти багаті клітковиною свіжі, цільні, «реальні» продукти та звести до мінімуму споживання солодкої обробленої їжі. Так ви зможете живити себе, але позбавите раціону ракові клітини.
2. Я б виключив з раціону всі продукти, які мені не підходять.
Що це за продукти? У всіх по різному. У великому дослідженні, опублікованому в журналі Американської медичної асоціації, було виявлено, що близько 35% американців страждають від підвищеної чутливості до глютену.
Якщо такі люди кожен день їстимуть хліб, то рано чи пізно помруть або від раку, або від хвороб серця.
Популярним тригером харчової алергії є і молочні продукти. До того ж вони пов’язані з резистентністю до інсуліну.
Якщо такі люди постійно п’ють молоко, а погане самопочуття списують на стрес або втому від роботи, рано чи пізно їх запалений кишківник стане причиною дуже серйозних проблем.
Прислухайтеся до себе. Якщо після якоїсь їжі, яка вам подобається, але не підходить, ви відчуваєте себе погано, відмовтеся від неї!
3. Я б почав перейматися запальними процесами у своєму організмі.
Запалення — прямий шлях до всіх серйозних хронічних захворювань, включаючи рак. Зазвичай вони починаються тоді, коли у вас розвиваються резистентність до інсуліну, аутоімунні захворювання або алергії.
Якщо ви відчуваєте себе втомленими і пригніченими, налягайте на продукти, багаті омегою-3. Кращі їх джерела: червона риба і лляне насіння. Вони допоможуть вашому організму впоратися із запальними процесами.
4. Я б подбав про здоров’я свого кишківника.
Мова тут не тільки про ризики розвитку раку товстої кишки. В даний час багато вчених активно тестують гіпотезу про те, що причиною раку може бути мікробіом товстої кишки. Іншими словами, причина може ховатися в бактеріях, які живуть в кишківнику.
Що ж робити? Споживати якомога більше пробіотиків і пребіотиків: це кефір, йогурти. Також вам потрібні фітонутрієнти (лісові ягоди), куркумін (міститься в куркумі) і ресвератрол (його багато в вині й винограді). Це допомагає уповільнити запальні процеси в кишківнику.
5. Я б уникав токсинів.
Середній новонароджений з’являється на світ з 287 хімікатами, які знаходяться в його пуповині. Деякі з них НЕЙРОТОКСИЧНІ. До чого це я? До того, що ніхто з нас не може повністю уникнути поганого впливу токсинів.
Але його можна зменшити! В першу чергу, потрібно уникати пестицидів, фталатів, бісфенолу А, антипіренів, важких металів (ртуть і свинець, в першу чергу).
Як це зробити? Не купуйте напої в пластиковій тарі. Не їжте складних напівфабрикатів. Уникайте прогулянок в центрах великих міст: свинець, який потрапляє в атмосферу від автомобілів, що стоять в заторах, дуже небезпечний, якщо його концентрація вище звичайного.
І пам’ятайте: рак – це не вирок. Якщо докласти чималих зусиль, хворобу часто вдається перемогти. Ваше завдання – покладатися не тільки на лікарів, а й самого (-у) себе! Зробіть все можливе, щоб збільшити свої шанси!
А ви намагаєтеся стежити за тим, що їсте, чи ні в чому собі не відмовляєте?
Джерело:www.otozh.com.ua