Мало виростити відмінний урожай. Треба його ще якось зберегти. Причому бажано так, щоб вистачило до наступного. Морква, якщо її просто, не заморочуючись, скласти в льох, швидко в’яне або гниє. Запропонований спосіб з харчовою плівкою допоможе зберегти морквину в первозданному вигляді до наступного літа.
Цей спосіб передбачає кілька етапів:
Крок 1: прибрати з грядок моркву розкласти в сухому добре провітрюваному місці на вулиці або під навісом, щоб як слід просохла.
Крок 2: ретельно обтрусити коренеплоди від висохлої землі і оглянути. Для обраного методу годиться тільки рівна, велика або середня морква без пошкоджень, без підгнилих або поїджених шкідниками ділянок.
Крок 3: відібрані якісні плоди начисто вимити водою і м’якою ганчіркою, так, щоб не залишилося слідів землі.
Крок 4: осушити помиті морквини паперовими рушниками.
Крок 5: відрізати кожному коренеплоду верхній кінчик (з якого росло бадилля) на 1-1,5 см, не більше.
Крок 6: розкласти моркву на покладених в кілька шарів паперових рушниках або газетах, і нехай досихає до кінця.
Крок 7: коли на моркві не залишиться і сліду від вологи, взяти харчову плівку. Відрізати шматки, достатні за розміром, і щільно загортати кожен коренеплід в 2-3 шари, підвертаючи краї, так, щоб щільно укутати овоч і не залишити лазівок для повітря.
Крок 8: скласти таким чином загорнутий урожай в прохолодне темне місце (льох) на зберігання.
Спосіб досить клопіткий, але того варте – морква збережеться як новенька!
Важливо, щоб на овочах при загвинчуванні не було вологи і зіпсованих ділянок. Якщо під плівку підпаде вода або був пропущений загнивший шматочок, то коренеплід зіпсується. Але перевага цього методу в тому, що плівка не дасть гнилі поширитися на лежачі поруч овочі.
А що робити з морквою «некондиційною»? Її можна залишити на зберігання в такому вигляді, як є, тільки постаратися вжити в їжу в першу чергу. У зіпсованих коренеплодів краще відразу вирізати всі гнилі або поїджені ділянки, а то, що ціле, натерти на тертці, розкласти невеликими порціями по пакетах або контейнерах і заморозити на зиму. Така заготовка підійде для будь-якої овочевої смажки в суп, для підливи, овочевого рагу і т.д.