Ще недавно у всіх приватних будинках єдиним видом опалення була піч. За станом цих димарів стежили навчені для цього люди. Вони перевіряли в якому стані знаходяться димарі, чи вимагають ремонту, а також при необхідності прочищали їх.
Хоча тепер основна частина будинків перейшла на газове опалення, печей та камінів залишилося ще достатньо.
Перше очищення димаря належить робити через 1 – 1,5 року з початку експлуатації печі, і далі проводити її два рази на рік. Коли сажа на стінках труби досягає товщини 3 мм і більше – це індикатор і сигнал прочистки димоходу.
Якщо цього не робити, то витрата дров на обігрів житла буде збільшуватися. Справа в тому, що сажа є чудовим утеплювачем, тому пічний канал починає прогріватися гірше, і для обігріву будинку потрібно буде спалювати набагато більше дров.
Тому ця хитрість буде дуже корисною для тих, хто топить дровами в будинку чи лазні. У міру протоплювання печі щодня на стінках труби накопичується сажа, яка поступово погіршує тягу в печі, а згодом може взагалі забити димар.
Щоб такого не відбувалося, і щоб не чистити трубу механічним способом, потрібно просто при протоплюванні печі час від часу додавати в топку прямо до дров 2 – 3 жмені картопляних очищень.
Очищення можуть бути як сухими, так і свіжими. Різниці немає абсолютно. Крохмаль, який виділяється при спалюванні очищення, розм’якшує сажу і наліт на стінках димоходу. Розм’якшуючи, він викидається назовні, завдяки тязі в печі.
Достатньо спалити очищення протягом 3-4 днів поспіль, і димар повністю очиститься. Повторювати цю процедуру бажано щомісяця. Все перевірено на практиці, все працює!