Ліки, яке лежить під ногами! Що можна зробити з каштанів!

Прийшов час каштанопада, і під ногами у нас лежить чисте золото – з точки зору здоров’я. Каштан корисний для судин, серця, відновлює роботу печінки і підшлункової, лікує хворі нерви і позбавляє від головних болів. Так що обов’язково знайдіть час для каштановою полювання. Які ліки можна приготувати з цих трофеїв, нам розповіла лікар-натуропат Олена Світко.

З шкірки: “коньяк” і масло для судин

Олена Віталіївна буквально днями вже встигла зробити першу каштанову заготовку. “Почистила каштани, як яблука. І цієї темної шкіркою наповнила доверху літрову банку. Залила все горілкою і поставила настоюватися на два тижні в темне місце, – розповідає вона. – По закінченні цього часу рідина повинна стати коньячного кольору. Її можна пити по столовій ложці кожен день – для зміцнення серця і судин (в шкірці величезна кількість вітаміну К, який їх зміцнює). А можна нею щодня протирати ноги, якщо у вас варикозне розширення вен, тромбофлебіт “.

Крім настойки, з шкірки можна приготувати і каштанове масло – для тих же хворих ніг. Для його “виробництва” Олена Світко радить залити шкірку рослинним маслом і на водяній бані проварити хвилин 40, а потім процідити.

Якщо ж ви страждаєте від головного болю, запаморочення, дратівливості, зробіть таку суміш. Візьміть жменю каштановою шкірки, 2 ст. л. сухих квітів календули, по 1 ст. л. розмарину і мускатного горіха. Все перемеліть в кавомолці і приймайте по чайній ложці три рази в день через півгодини після їди.

З м’якоті: “свічки” для носа і борошно для суглобів

У каштан цінно все: і шкірка, і м’якоть. Обов’язково тримайте в будинку з десяток каштанів на осінньо-зимовий період. Якщо простуда дасть ускладнення у вигляді гаймориту, каштан вас дуже сильно виручить.

“Потрібно з м’якоті зробити маленькі” свічки “і засунути їх в ніздрі. Завдяки великій кількості біологічно активних речовин, каштан” витягне “накопичилася при гаймориті слиз”, – розповідає Олена Світко. Також каштанові “свічки” можна використовувати при геморої.

З каштановою м’якоті можна приготувати ще й мазь для суглобів. Для цього лікар-натуропат рекомендує взяти: 100 г каштановою борошна (для неї потрібно перебити в блендері внутрішню частину каштана), 100 г сухої гірчиці, 200 г рослинного масла, 50 г сірої глини, 1 ст. л. скипидару. Все це потрібно з’єднати, перемішати до консистенції густої сметани. Отриману суміш наносите на ганчірочку і прикладайте на хворий суглоб до відчуття печіння. Такий компрес зігріває, знеболює.

Крем-суп з каштанів врятує вашу печінку

В Україні через холоди, на жаль, погано плодоносить їстівний каштан. Його щедрі врожаї збирають у Туреччині, Азербайджані, Словаччини. І зовсім скоро загранкаштани повинні з’явитися на наших прилавках.

Олена Світко визнається, що буквально полює на їстівний каштан. “Його м’якоть здатна повністю відновити функції печінки, підшлункової залози та шлунку, – пояснює вона. – Для цього в сезон потрібно з’їдати щодня по 8 штук плодів”.

Можна їх просто є, як горіхи. А можна натерти на тертці і змішати з медом за смаком. З їстівного каштана також роблять борошно і додають її в різні страви. Олена Світко радить обов’язково приготувати з нього суп-пюре.

“У Братиславі, де є цілі алеї їстівних каштанів, цей суп – національне блюдо номер один. У ньому багато вітамінів, які регулюють вуглеводний обмін, що сприяє лікуванню нашого шлунково-кишкового тракту. Також м’якоть каштанів зміцнює нерви, позбавляє від головних болів, – розповідає Олена Віталіївна. – Для приготування потрібно зварити 10 каштанів, попередньо зробивши на верхівці надріз. Потім шкірку треба очистити, а м’якоть проблендеріть, додавши в неї за смаком імбир, пасеровану цибулю, вершки. Можна, до речі, зробити і солодкий варіант, додавши в каштанову масу вершки і морозиво “.

Джерело

Поділись з друзями...