ГУСТИЙ, ОДНА М’ЯКОТЬ, ЛОЖКА СТОЇТЬ! І БЕЗ ГОДИН УВАРЮВАННЯ. ТОМАТНИЙ СОУС ЗА ОСOБЛИВИМ РЕЦЕПТОМ



Густий, одна м’якоть, ложка стоїть! І без годин уварювання, той самий Кубанський: трохи пряний, в міру гостренький, кисло-солодкий. І без соковижималки, м’ясорубки і блендера.

Простий рецепт – так варила ще бабуся. І це зовсім не довго! Хитрий метод приготування томатного соусу: і вітаміни цілі, і густий. Джерело

Інгредієнти (для виходу 2.5-2.8 л, залежить від густоти)

  • Томати 6-6.5 кг;
  • Часник 300 г (неочищений);
  • Цибуля 300 г (дрібно нарізаний);
  • Цукор 400 г (за смаком);
  • Сіль 3 ст.л. (за смаком);
  • Оцет 9% 150-200 г;

Спеції:



  • гвоздика 5-6 шт.,
  • Гірчиця суха 5-6 г
  • коріандр (не бороною)  1ч.л.
  •  1/4 ч.л. мускатного горіха (мелений),
  • чорний перець горошком 5-6 шт.,
  • кориця

приготування:

При бажанні можна зробити класичним, виключивши прянощі: головне – вгадати «свій» баланс цукру і солі. Тому важливо пробувати 🙂

  1. Очистити томати від хвостиків, помити. Дрібні розрізати на 2-3 частини, побільше – на 4-5 часточок.
  2. На дно широкого таза хлюпнути води – зовсім трохи, півчашки – щоб томати НЕ смажилися до тог, як сік пустять.
  3. Викласти помідори, проварити. Варити до тих пір, помішуючи лопаткою, поки не стане відокремляться добре шкiрка.
  4. Важливо! Я проварюю 5-7 хв: шкiрка повинна відділятися дуже легко.
  5. Далі найважливіший крок: пропустити через сито. Саме так: спершу через звичайне сито з великої осередком – щоб позбутися від шкiрки. Потім – через сито з дрібною: щоб позбутися від насіння.
  6. На виході томат практично без насіння. Якщо лінь, можна через одне сито: для тих, хто не проти насіння в соусі:)
  7. Протирати можна широкою дерев’яною ложкою. У перший час можна одягнути і рукавичку, позбутися шкiркu, перетерти руками.
  8.  А далі – тонкість: проварюючи 7-10 хв, і даю відстоятися 2-3 години. Можна залишити і на ніч. Рідина, яка зверху – майже прозора, зливається. Залишається густий томатний соус – і уварювати його довго не потрібно. Хоча в цілому варю соус по кілька підходів в 5-7 хв, часто помішуючи.



Вважаєте, що варити шкідлuво, «пропадають» вітаміни при термообробці? Можливо, при кипінні і руйнується велика частина вітаміну С. Але не в ньому одному користь. Ті ж пектини, клітковина доведено, краще засвоюються і набагато корисніше після термообробки.

Загальна тривалість термообробки не більше 1 ч. Можливо, грають роль пектини, які дають густоту: приблизно так  варять варення з червоної смородини.

Але факт залишається фактом: злита рідина + варіння в кілька підходів дають відмінну густоту!

Доки соус не загус повністю (майже відразу після зливання рідини) додаю сіль цукор, перемелені спеції, змішані з ложкою цукру – так простіше змішати їх з соусом, перемелені кашку з цибулі і часнику.

Оцет додаю за 5 хв до виключення.

Поки соус кипить на найменшому вогні, починаю розливати по стерилізованих банках.

Вдається дуже смачний: помірно кисло-солодкий, пряний, гостренький, запашний – просто чудовий.




Поділись з друзями...