М’ясні продукти, зроблені своїми руками, вигідно відрізняються від куплених в магазині. У їх складі точно не знайдеш підсилювачів смаку, консервантів і барвників. Джерело
Я думаю, практично всі вже й забули, який смак має бути у справжньої тушонки, адже те, що продається зараз в магазинах, назвати м’ясом досить важко.
Свою тушонку зробити зовсім не складно. Для цього не потрібно спеціального устаткування, а потрібні лише духовка і скляні банки, ємністю 0,5 або 0,7 літра.
Щоб тушонка вийшла смачною, важливо взяти найсвіжіше, нежирне м’ясо. Його склад можна злегка «розбавити» розтопленим свинячим салом, але тільки в помірній кількості. Це збільшить тривалість зберігання, а ще як би наситить страву.
Рецепти домашньої тушонки з яловичини
СКЛАДОВІ
1 кг м’яса
0,5 кг сала
1 ст. л. солі
1-2 лаврових листки на банку
5-6 горошин перцю на банку
чорний мелений перець за смаком.
Приготування
Для початку добре промийте м’ясо під проточною водою і насухо витріть його паперовими серветками.
Зріжте з м’яса шкурку (якщо є), і розділіть його на досить великі шматки в 6-7 см шириною. Викладіть їх в глибокий посуд, додайте сіль і мелений перець за смаком.
Дуже ретельно все перемішати, щоб кожен шматочок отримав свою порцію солі і перцю, накрийте кришкою, і залиште м’ясо на годинку маринуватися.
Скляні банки важливо правильно підготувати. Для цього їх потрібно промити, а потім простерилізувати. Стерилізувати банки для консервації можна різними способами, наприклад, чисті сухі банки помістити в мікрохвильову піч на 3 хвилини.
На дно кожної банки покладіть по 1-2 лаврових листки, запашний перець, потім нещільно укладіть м’ясо.
Рівень м’яса повинен бути десь 2-3 сантиметри нижче краю банки, щоб не витікала вміст. Для страховки знизу в духовці поставте деко і налийте трохи води.
Банки прикрийте залізними кришками, з яких попередньо потрібно витягти гумки ущільнювачів, і помістіть в холодну духовку.
Розігрійте духовку до 250 градусів. Коли закипить м’ясо, знижуйте температуру до 150 градусів і тушкуйте його 3 години. М’ясо має тушкуватися.
Поки готується м’ясо, наріжте сало на маленькі шматочки і викладіть на сковороду або в жаровню. Витоплювати жир на малому вогні. Готове м’ясо залийте зверху витопленим жиром.
Дістаньте банки (не забудьте, що вони гарячі). Вставте гумки назад в кришки. Закатайте, ставте банки догори дном і загорніть рушником до повного охолодження.
Найсмачніша тушонка готова!
Тушонка, приготована в домашніх умовах, зберігається в холодильнику до шести місяців. А яка вона смачна, просто немає слів.
Тушонку можна додати в будь-яку страву, а також захопити з собою баночку на дачу або на риболовлю. Там ця смакота буде незамінна.
Тепер ви знаєте, як приготувати домашню тушонку.
Вона має оригінальний смак і не йде в ніяке порівняння з магазинною.
Обов’язково візьміть ці рецепти на озбpoєння і поділися нею з друзями, в господарстві вони вам не раз знадобляться.