Збройні запаси вичерпано: Боррель заявив, що конфлікт в Україні переріс у війну виробництва

Боррель висловився за те, що країнам ЄС треба посилити виробництво озброєння, щоб бути готовими до можливих загроз і продовжувати надавати військову допомогу Україні.

Після двох років війни високої інтенсивності в Україні наявні європейські збройні запаси вичерпано. Тож тепер необхідно розвивати оборонну промисловість країн ЄС, щоб поповнити власні запаси та продовжувати надавати військову допомогу Україні.пишеТСН

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляється на сайті Європейської дипломатичної служби.

Боррель вказав, що війна РФ проти України актуалізувала питання нарощування виробничих потужностей європейського оборонно-промислового комплексу.

ЄС має посилити виробництво озброєння

“Щоб відповісти на російську агресію, ми зробили те, що було немислимим кілька років тому – надали зброю, переважно з наявних запасів, країні, яка перебуває у стані війни, використовуючи Європейський фонд миру. Але після двох років війни високої інтенсивності наявні запаси вичерпано, і конфлікт переріс із війни запасів у війну виробництва“, – висловився голова євродипломатії.

Тому, продовжив він, країнам ЄС треба посилити виробництво озброєння, щоб бути готовими до можливих загроз і продовжувати надавати військову допомогу Україні.

За словами Борреля, наразі кілька держав-членів ЄС становлять 90% загальної оборонної промисловості Європи. Ця галузь має річний оборот у 70 млрд євро та налічує 500 тис. працівників. Однак армії європейських країн імпортують більшість озброєння та обладнання. Лише 40% потреб покриваються із запасів ЄС, а від початку повномасштабноої війни в Україні імпорт озброєння зріс.

Поділись з друзями...