У цій статті розповімо Вам про те, як спалювати дрова в печі більш тривалий час і отримувати від них більший по теплу ефект.
Покажемо на прикладі опалювальної печі “Нелжа” і оберемки осикових дров. Однак даний фокус можна проробляти з іншими печами та іншими дровами.
Щоб вичавити з даної оберемки дров максимум, на низ топки укладаємо товстіші дрова. В ідеалі це повинні бути пара-трійка досить великих полін. І укладаємо їх якомога щільніше один до одного.
Далі укладаємо дрова середнього розміру. Так само щільно, підбираючи відповідні поліна.
Ближче до верху топки можна укладати дрова ще більш дрібно поколоті, а на самому верху потрібно укласти дрова для розпалу й розпалювання.
В ідеальному варіанті у нас повинна вийти повна топка щільно укладених дров. Внизу найбільші, чим вище, тим дрібніше.
Тепер підпалюємо зверху. Так, саме зверху потрібно підпалювати дрова, щоб вони згорали ефективніше!
Дрібні дрова добре і швидко розвивають у верхній частині топки досить високу температуру. Ця температура потрібна для більш якісного спалювання дров і починається від 350 градусів.
Дрібні дрова швидко створюють необхідну для ефективного горіння температуру і починають розігрівати поліна, що лежать підними. Розігрів нижчих дров йде поступово і виділення газів (диму) з деревини відбувається рівномірно. Тобто не всі дрова відразу беруть участь в горінні, а один за одним.
Чим більше дрова, тим повільніше вони розігріваються, виділяють гази та згорають. Саме тому величина полін повинна збільшуватися до низу.
Все це розтягує процес горіння закладки дров в часі і дає можливість спалювати всі (або майже всі) димові гази в межах топки. При цьому з димоходу не буде видно (або майже не буде видно) ніякого диму (це ознака повного згоряння дров).
Використовуйте схожу закладку дров і верхній розпал, щоб зробити горіння в дров’яній опалювальній печі тривалим, саму піч більш ефективною і отримати від дров максимум тепла при спалюванні!