Першими від пневмонії страждають альвеоли легенів. Їх робота полягає у збагаченні киснем крові та виведення вуглекислого газу. Під час виникнення запалення легенів, вони заповнюються густим ексудатом та припиняють повноцінно функціонувати. Захворювання розвивається стрімко й за симптомами може нагадувати ГРВІ чи застуду.
На початку хвороби пневмонія має такі ознаки:
- Дуже висока температура, яка майже не збивається;
- Поверхневе дихання й відчувається нестача повітря;
- Пульс стає частішим;
- Падає артеріальний тиск;
- Стискаючий біль в грудній клітині;
- Сонливість, сильна слабкість та млявість;
- Сильний кашель та виділення зеленуватого харкотиння.
Часто запалення проходить без підвищення температури тіла. Воно дуже небезпечне, бо не дає змоги розпізнати хворобу на ранній стадії.
Можливі причини пневмонії:
- Сильне переохолодження;
- Грибкове ураження;
- Хімічний опік легенів;
- Наслідок важкого ГРВІ.
Щоб підтвердити діагноз, потрібно звернутися до сімейного лікаря, який повинен направити на рентгенологічне дослідження легенів. Воно покаже вогнище запалення та наявність в порожнинах легенів рідини.
Лікування вдома при цій хворобі може бути небезпечним для життя. Лікар призначить противірусне чи антибактеріальне лікування, засоби для зміцнення імунітету та протикашльову й фізіотерапію.
Харчування при пневмонії.
Лікарі рекомендують вживати багато вітамінів, поживних речовин та білкової їжі. Або призначають лікувальну дієту №11. Вона передбачає вживання їжі невеликими та частими порціями. Їсти через силу не варто, потрібно вживати їжу із задоволенням. Також, зменшують прийом солі, щоб уникнути набряків та затримки рідини у легенях.
Їжу, бажано, готувати на пару, відварювати чи запікати.
Якщо стан хворого дуже важкий, тоді йому готують овочеве пюре, фруктові смузі, які добре відновлять сили та зарядять енергією.
На початку вживають страви з нежирної риби та м’яса. Разом з прийняттям антибіотиків, обов’язково потрібно призначати кисломолочне харчування. В ньому міститься лакто- та біфідобактерії, які добре піднімуть імунітет хворого й попередять виникнення дисбактеріозу.
Безперечно, потрібно відмовитись від алкоголю, енергетичних напоїв, солодощів та дуже жирних продуктів. Також, бобових, кукурудзяних та перлових круп.
Щоб швидко відновитись під час хвороби, потрібно пити багато чистої та теплої води. Також, добре допомагають чай ромашковий, липовий, малиновий, а також компоти із сухофруктами.
Будьте здорові!