Чи хотілося вам коли-небудь нагодувати дитину цукром? Отим, що підвищує збудливість, перешкоджає засвоєнню мінералів та вітамінів, знижує імунітет і загрожує навіть діабетом: як застерігають лікарі?
Насипати в мисочку, дати ложечку — і вперед, дорогий! Та ні, скажете ви. Хто ж притомний таке зробить?
Але своїх любимих чад — ми саме так часто і годуємо! Це я зрозуміла, коли нарешті уважно вчиталась у склад оцього батончика: відомого багатьом з нас ще з дитинства. Гематоген!
Пам’ятаєте, як сподівались наші мами підняти наш імунітет і поліпшити кров оцими батончиками з вмістом альбуміну: що виробляють з крові корів?
Не скажу точно, скільки його було в Гематогені колись. Але читаю склад тепер. «Цукор. Молоко незбиране згущене з цукром. Патока крохмальна карамельна.» І лише потім альбумін чорний!
Скільки чого — на цьому батончику не вказано. Лише за порядком розміщення розумію: найбільше- цукру!
То як цей шматок фарбованого цукру може зміцнити імунітет дитини? Чому лежить він — на полицях аптечних, а не в магазині солодощів? І як переконати сина, що він може завдати більше шкоди, ніж користі?
Бо ж мало хто читає склад: надрукований малесенькими буквами. І дозування. І застереження. І аптекар, продаючи його, хоч раз запитав вас: купуєте для себе чи дитини? Чи є алергія? Чи консультуватись ви з лікарем? Підозрюю, що ні.
То що таке продають нам в аптеках у знайомій упаковці? І це ліки — чи навпаки?
Відрядили ми з’ясувати нашого Костянтин Грубич. І те, що розкопав він — виявилось ще більш цинічним, ніж я підозрювала!