У 2021 році вартість великоднього кошика (за середніми цінами) складе близько 780 грн. Традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін і сіль обійдуться українцям на 160 грн – на 25,8% дорожче, ніж у минулому році, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн, передають Патріоти України
Про це заявив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко, повідомляється на сайті інституту. Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах обійдеться дорожче, адже ціна залежить від складових і обробки випічки.
Зростання вартості обумовлене кількома факторами. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію за зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через введення карантину, відзначає експерт.
За його словами, несподівано дорогою складовою стали яйця – 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні 2020 року. Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) і буженина (0,5 кг) – 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. У порівнянні з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%.
При наповненні великоднього кошика іншими, неосновними складовими, наприклад, помідорами, огірками, яблуками, червоним вином – вартість виросте до 963 грн. Це на 162 грн, або на 20,2% більше вартості кошика такого ж складу в 2020-му.