Серпнева погода мінлива та сповнена багатьма сюрпризами. Якщо вчасно не відреагувати, можна втратити весь врожай винограду.
На винограднику починають забарвлюватись перші ягоди на гронах. Ось і довгожданий врожай! Але роботи не стало менше, а навпаки починається запекла боротьба за врожай. Тому, продовжуємо доглядати за графіком наш виноградник у серпні.
- Полив винограднику.
На початку серпня поливати потрібно виноградник як зазвичай. Якщо середина серпня дощова, поливати рослини не потрібно.
А при теплій й сухій погоді, полив потрібно проводити лише молоді та пізні сорти винограду. За місяць до збору врожаю плодоносні кущі з гронами винограду раннього строку дозрівання поливати не обов’язково.
Земля під кущами винограду повинна бути зволоженою тільки до перших сигнальних ягід, що починають фарбуватися в суто йому притаманний колір. Рясно политий виноградник в період достигання ягід може призвести до того, що шкірочка тріскається, виникає загроза зараження рослин сірою гниллю.
- Підгодівля винограднику.
В першій половині серпня, потрібно провести підживлення винограднику мінеральним добривом, до складу якого не повинен входити азот. Візьміть монофосфат калію 15 гр., розчиніть у 10 літрах води та обприскайте позакореневим способом рослини.
В період інтенсивного дозрівання винограду, проводять наступну позакореневу підгодівлю: розчиняють в гарячій воді борну кислоту 3 гр., додають марганцівку 1 гр., калійну сіль 20 гр. та суперфосфат 30 гр. Цю суміш розводять у 10 літрах води.
При короткому літньому сезоні, проводять підживлення під корінь, для швидшого достигання ягід. Вносять на один кущ суперфосфату 60 гр., сірчанокислого калію 30 гр. та розчинені у воді мікроелементи, роботи проводять згідно з інструкцією на пакуванні.
- Захист винограднику.
В серпні не проводять ніяких обробок, але це не означає, що виноградні кущі не можуть захворіти.
Обробляють тільки в разі виявлення перших проявів хвороби на винограднику.
Розчиняють у 10 літрах води йодистий калій 2 гр. чи харчову соду 80 гр. та ретельно обприскують рослини.
Якщо з’явилась на листях та плодах несправжня борошниста роса, потрібно розчинити у 10 літрах води марганцівку 5-7 гр. та обробити виноградні кущі й грона. Допускають проводити повторну обробку винограднику, в разі неефективного першого обприскування. Для цього потрібно просто збільшити дозу марганцівки у два рази.
При зараженні справжньою борошнистою росою, готують такий розчин: у 10 літрах води розчиняють колоїдну сірку 80 грамів. Обробку проводять при температурі навколишнього середовища + 20°C, в суху та безвітряну погоду. Перед тим видаляють хворі та пошкоджені листки, пагони й ягоди.
- Проведення обрізки винограду.
Ще цей процес називають карбуванням лоз. Його, зазвичай, проводять у середині серпня. Обрізають на висоту від 20 до 40 см верхівки молодих, цьогорічних стрілок винограду, залишаючи 6-8 верхніх листків. До кінця осені, виноградні лози зміцніють та накопичать потрібні їй корисні речовини, щоб завдяки їм добре перезимувати.
<
Також, для отримання якісного та солодкого врожаю, потрібно видаляти все листя, яке може затіняти грона ягід й прикрити прозорими сітками від нападів ос.
Залишається найулюбленіша для всіх виноградарів та його поціновувачів робота — це збір сонячної смачної ягоди.джерело