Найчастіше чай із липового цвіту п’ють проти кашлю та застуди, він незамінний при ГРЗ, грипі, бронхіті та ангіні. Але на цьому цього корисні властивості не вичерпуються. Липовий чай допомагає при шлункових захворюваннях, він понижує тиск, холестерин і лікує суглоби. Тому обов’язково насушіть липового цвіту!
Коли збирати цвіт липи
Квіти слід збирати тоді, коли більшість із них на дереві розкрилися. Пізніше, коли дерево вже відцвітає, його квіти містять меншу кількість корисних речовин. Збирати квіти треба в суху погоду, обирати дерева, які ростуть далеко від доріг. Найкраще – у лісі. Зібрані квіти розкласти тонким шаром у приміщенні, де немає доступу сонячного світла і з хорошою вентиляцією. Накривати їх нічим не можна! Квіти під час сушіння можна не перемішувати, бо висушені вони дуже ніжні і ламкі. Зберігати сухий цвіт можна до двох років.джерело
Цвіт липи можна заварювати як окремо, так і разом з іншими травами (ромашкою, чебрецем, шавлією). Цукор додавати не обов’язково, бо липа містить природну сахарозу.
Для приготування чаю з лікувальною метою потрібно 4 ст. ложки липового цвіту залити 400 мл гарячої води і витримати на водяній бані близько 10 хв. Після охолодження процідити і приймати по 1/3 склянки кілька разів на день.
А ще липовий чай просто дуже смачний! Його можна у чистому вигляді або додавати у суміші домашнього чаю для посилення аромату. Пити такий чай можна час від часу і в невеликих кількостях. Для приготування просто залити чай окропом, вкутати заварник і настояти 10-15 хв.