Втрачаємо Найкращих! Не Маємо Права Забути! Сьогодні Виповнилося Б 45 Років Василу Сліпаку («Міфу»). Згадаймо Героя! (ФОТО)

20 грудня 2019 р. виповнилося б 45 років від дня народження Василя Сліпака («Міф»).

Згадаймо:

Орест Сліпак: «Так сталося, що в житті мого брата спочатку була тільки музика, а згодом він став на захист України.

Він не терпів пафосу.

Усі гроші, які в нього були, Василь витратив на фронт… Усі його рахунки вичищені до нуля… Нічого не залишилося. За три роки брат віддав фронту всі свої заощадження. Про це ми дізналися вже після його смерті.»

Василь Сліпак (1974-2016) — всесвітньо відомий український оперний співак (бас-баритон), соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій під час війни на Сході України, позивний «Міф», Герой України.

Народився у Львові. Коли на Донбасі почалася війна, створив благодійну організацію ”Fraternité Ukrainienne/Українське братство”, допомагав українським захисникам, познайомився із вояками Добровольчого українського корпусу ”Правий сектор”, згодом сам долучився до них.

Василь Сліпак тричі був на фронті. Уперше поїхав на війну у травні 2015 року. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим.

Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у Водяне, на лінію зіткнення, у жовтні повернувся до Парижа. В червні 2016 року знову поїхав на Донбас.

29 червня 2016 року загинув у бою від кулі ворожого снайпера. 30 червня 2016 року Василь Сліпак був нагороджений Орденом ”За мужність” I ст. (посмертно), став першим Героєм України серед добровольців. Похований на Алеї героїв Личаківського цвинтаря Львова.

І’мя Василя Сліпака від 14 жовтня 2018 року офіційно присвоєно Культурно-інформаційному центрові при Посольстві України у Франції.

Документальний фільм «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія про Василя Сліпака мав найширший прокат в історії українського документального кіно. В Україні прем’єра відбулася 8 лютого, після чого стрічку побачили в багатьох європейських країнах, США та Канаді.

Yuliya Radova

Поділись з друзями...