Здатність засвоювати алкоголь, мабуть, врятувала предків людини від вимирання. Так стверджується в новій книзі, інформує Ukr.Media.
Близько десяти мільйонів років тому наші предки в Африці збирали в лісі опалі фрукти, багато з яких встигали заграти. У той час популяції приматів скорочувалися через конкуренцію з боку мавп, які могли харчуватися незрілими фруктами. А примати, як і люди, не можуть їх перетравлювати.
І ось принаймні один рід приматів зміг вижити завдяки генетичній адаптації — здатності засвоювати алкоголь, яка означала, що вони можуть харчуватися перестиглими фруктами. Мавпи не можуть засвоювати етанол переспілих плодів. Ймовірно, це джерело калорій дозволило відновити популяцію приматам
Все це розповідається у новій книзі «Люди і алкоголь», присвяченій нашим довгим взаєминам з етанолом.
«Навіть сьогодні великі примати їдять ферментовані фрукти і навіть п’ють пальмове вино, зроблене людьми, — говорить один з авторів доктор Кім Хокінгс, спеціаліст з екології. — Важко сказати, навіщо вони це роблять, і це відображає складну історію наших відносин з алкоголем».
Що цікаво, вміст алкоголю в опалих фруктах зазвичай становить 1-4% — як в неміцному пиві — але сьогоднішні люди здебільшого вживають міцніший алкоголь. Як і з іншими речовинами типу солі і цукру, проблема тут не в самій речовині, а в доступних нам концентраціях.
Автори пишуть, що алкоголь часто сприймається виключно як «соціальна проблема» або спосіб сп’яніння, але такий підхід ігнорує важливу суспільну роль алкоголю в минулому і сьогоденні.
«Алкоголь зіграв найважливішу роль в тому, як люди влаштовували бенкети для створення і підтримки своїх відносин, — говорить Робін Данбар, професор еволюційної психології в Оксфордському університеті. — У різних культурах і В різні епохи він незмінно залишався важливою частиною людської соціалізації. Ми все частіше ставимося до алкоголю як до медичної проблеми, але зловживання — лише мала частка загальної картини людського вжитку».
Багато інших видів також вживають і засвоюють алкоголь, тому наступне завдання вчених — заміряти вміст етанолу в дикорослих фруктах.
Книга Хокінгса і Данбара заснована на дослідженнях у сферах антропології, археології, історії, психології та біології.