Курячі голови, кістки та лапи тварин: журналісти розкрили секрети українських ковбас
До складу багатьох українських ковбас і сосисок входять інгредієнти, які повинні б були потрапити на утилізацію: кістки, курячі голови, хрящі, сполучні тканини, шкіра і жир.
Їх прокручують через спеціальну м’ясорубку для більшої маси і об’єму продукту за меншу собівартість, передає ТСН.
У складі такі “відходи” часто називають ММО або ММД – м’ясо механічної обвалки.
“У цивілізованій Європі таке просто викидають на смітник”, – наголошується в матеріалі.
Зазвичай відмітка “Вищий сорт” на етикетці означає, що в ковбасі або сосиску має бути тільки м’ясо. Зате в продуктах “першого сорту” вже можна підмішувати і “м’ясо механічної обвалки”. Державний стандарт це дозволяє.
При цьому журналісти для аналізу в лабораторії взяли зразки ковбасних продуктів різної вартості зі звичайного супермаркету.
За результатами експертизи, кісточки знайшли у всіх продуктах вищого сорту і навіть в дитячій ковбасі. Відзначається, що мова йде про відомих виробниках.
“Найвища кількість була в сосисках вищого сорту. Це може свідчити про те, що виробники використовують крім того, яке передбачена сьогодні Держстандартом, м’ясо механічної обвалки. У сосисках вищого сорту дуже високий вміст 0,7% – це дуже близько до ковбас першого сорту “, – оцінила результати заступник керівника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП” Укрметртестстандарт “Тетяна Шатаєва.
“Це умовно пишеться, що це м’ясо, а в складі можуть бути і хвости, і лапи, і курячі голови, і корсети. Тобто, за рахунок кістки, яка подрібнена, збільшується маса. І ось ця маса потрапляє в м’ясні вироби “, – розповіла голова ГО” Громадський контроль захисту прав споживачів “Владислава Миронова.
ММО, як зазначили журналісти, вкрай вигідно для виробника, бо здешевлює ковбасу в рази. Але з ціною падає харчова цінність. Крім того, зростає небезпека фізичного травмування. Мікроскопічні кісткові голки здатні буквально упиватися в стравохід, шлунок і кишечник людини.
“Але ще цікавіше, звідки то м’ясо механічної обвалки береться взагалі. Його масово везуть нам з Європи. Тому що там такого не їдять. Утилізувати, тобто знищувати, це сміття дорого. Деякі виробники домовляються і збувають ці відходи на корми для тварин. Але більшість везуть до нас, як на звалище.
За 9 місяців цього року аж 90 тисяч тонн курячих кісток, голів і ніг перетнули наші митниці. І це в рази більше, ніж будь-яке інше м’ясо. І ми все це з’їли “, – сказано в статті.