0бмiн вiдбyвcя! Мopякu, Ceнцoв та iншi noлoнeнi nовeртaютьcя в Україну (фoтo)



Вночі в п’ятницю, 30 серпня, між Україною і Росією відбувся обмін полоненими. Повідомлення про активізацію обмінного процесу почали з’являтися в різних джерелах ввечері 29 серпня, передають Патріоти України .

Першим з українських джерел про це на сторінці в Facebook написав новообраний генеральний прокурор Руслан Рябошапка (з посиланням на співробітницю Верховної Ради України Анну Ісламову).

06:00 – За інформацією одного із джерел видання «Вести», літак із українцями ще навіть не вилетів із Росії. У РФ нібито чекають відмашку з України і відправку зустрічного рейсу. Українська сторона може організувати рейс не раніше 9 години ранку.

05:38 – Українська журналістка Соня Кошкіна попередила, що поки радіти рано, оскільки офіційних даних все ж немає.





05:15 – В аеропорту «Жуляни» (Київ) чекають прильоту українців, яких, за даними ЗМІ, обміняли у Москві.

04:50 – Главред радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов написав, що спецрейс зі звільненими прилетить о 5 ранку.

4:00 – У терміналі зібралися українські журналісти.

3:53 – Журналістам видання «Вести» на стійці інформації аеропорту повідомили, що їм нічого не відомо про прибуття рейсу з Москви.

«У VIP-терміналі теж все тихо. За словами охоронців, борт може прибути або до терміналу А, або на військовий аеродром», – пише видання.

3:30 – Обстановка в Міжнародному аеропорту «Київ» ім. Сікорського спокійна і штатна, написали в Klymenko Time. «Поки нічого не віщує підготовки зустрічі», – сказано в повідомленні.





3:04 – Telegram-канал Klymenko Time назвав прізвища українських політв’язнів, які повинні повернутися на батьківщину. Серед них – Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух.

2:35 – Telegram-канал Klymenko Time підтвердив, що борт з учасниками обміну з Росії очікується в Україні. Повідомляється, що близько співробітники українських спецслужб попрямували в аеропорт Жуляни.

За даними Klymenko Time, президент України Володимир Зеленський також, ймовірно, поїхав до аеропорту.




2:30 – Опозиційний російський політик, екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов на сторінці в Facebook також повідомив про початок обміну. «Тримаємо кулаки!» – написав він.

2:00 – У мережі з’явилася інформація, що 35 українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії, повинні повернутися на батьківщину 30-31 серпня.

Стверджувалося, що колона автозаків з українськими в’язнями в супроводі вертольотів увечері 29 серпня виїхала з Лефортово в підмосковний аеродром Остафьево.

Telegram-канал «НЕЗЫГАРЬ», що спеціалізується на інсайдах із Кремля, написав про початок обміну. За його даними, літак з українськими полоненими вилетів до аеропорту Жуляни.

Від
значимо, раніше російська газета «Коммерсант» передавала, що полонених українців, якщо від них надійдуть звернення, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян.

При цьому кілька людей, в тому числі режисер Олег Сенцов, відмовилися просити помилування, оскільки це буде означати визнання провини. Деякі інші українці, за даними видання, відмовилися брати участь в обміні.

Політв’язнів, які перебувають під слідством у Росії, можуть передати українському суду, який, як передбачається, продовжить розгляд «справ». Зокрема, до Києва можуть передати кримінальну справу 24 моряків, затриманих у Керченській протоці.

До цього секретар Громадської спостережної комісії Іван Мельников заявив, що незаконно засудженого в Росії українського журналіста Романа Сущенка доставили з колонії в СІЗО «Лефортово».

У слідчому ізоляторі також знаходяться Володимир Балух, Павло Гриб, Станіслав Клих, Олександр Кольченко та Євген Панов (всього, за даними Мельникова, – 30 осіб).

Російська сторона підтвердила інформацію щодо можливого обміну полоненими з Україною найближчим часом. Про це ж заявив президент України Володимир Зеленський.

Сторони обговорюють схему обміну 33 на 33. Серед тих, кого можуть повернути Україні – Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк, Станіслав Клих і Олександр Кольченко, а також деякі з полонених моряків.




Поділись з друзями...