Чому паску потрібно пекти в Чистий четвер, та що означає, якщо вона виявиться порожньою всередині

Великдень – найголовніше християнське свято на честь воскресіння Ісуса Христа. Утім це свято увібрало у себе чималу кількість і дохристиянських елементів, унаслідок чого стало унікальним чи не у кожному регіоні.

У чистий четвер прийнято випікати паски, оскільки існує повір’я, що робити це у п’ятницю – гріх і паска не вдасться. Цей процес означений низкою різноманітних обрядових дій, ритуалів. Найперше – промовляння спеціальних словесних формул, щоби паска виросла доброю, адже раніше було прийнято пекти великі паски, а не такі, як зараз, пише intermarium.

Ще у 30-х роках люди виносили паски на освячення не у кошиках, а у спеціальних скатертинах, бо у кошик вони не вміщалися. Так от, однією зі словесних формул, яку використовували на Волині, коли саджали паску у піч, була: «Іди, Cатано, з хати, бо буду паску саджати». Також її хрестили, могли казати «Христос Воскрес».

Коли випікали паску, не дозволялося сідати. Дуже багато обрядів було спрямовано на те, щоби паска не тріснула, не була деформована, бо вірили, що це віщує якісь негаразди на рік, або ж навіть cмepть когось з члeнів родини. У цей час господиня лишалася у хаті сама, нікого не впускала. До речі, вимога до того, щоби паска була високою, пишною, встановлена на противагу юдейському звичаю. Основним атрибутом єврейського Песаху є маца з прісного тіста. За легендою, вона така, бо юдеї вийшли з Єгипту так швидко, що тісто навіть не встигло вкиснути.

Традиційно наші пращури пекли паски трьох видів: жовту паску — її святили і споживали в Неділю, паска Сонцю; білу паску — з нею ходили на клaдoвище на Проводи, паска душам пoмepлих родичів; чорну паску — житній хліб, її українці їли щодня, паска господарям та родичам.

До роботи жінка повинна приступити з чистими і світлими думками, з веселим настроєм, а рідні в цей день не повинні сваритися між собою.

Кожній господині варто пам’ятати, що тісто для паски не любить протягів та обвіювання. Тому варто поставити його в темне закрите приміщення. Навіть звуки та вібрації можуть негативно вплинути на вашу майбутню паску – тому поводитись під час випікання святкового тіста потрібно тихо.

Прикмети:

— Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.

— Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

— Якщо у господинi гарно пiдiйшло тiсто, то в хатi буде лише добро i родина буде щасливою. А якщо тiсто западається, то це слiд розумiти як застереження про лихо.

— Також вiрили в те, що лопата, на якiй пiдносять паску в пiч, має священнi властивостi. I якщо всi члени родини не доторкнуться до неї, то хтось обов’язково заxворiє.

— Здавна вiрили, що коли на Великдень свiтило сонце i небо було безхмарне, — це вiщувало погожий рiк i багатий урожай.

— Селяни боялися, аби на Великдень не падав дощ. Зате дощу дуже чекали в Обливаний понедiлок, бо вiн вiщував Боже благословення.

— Є ще така прикмета: коли дiвчина на Великдень вдариться лiктем, то її згадав милий. А якщо в неї засвербiли губи — до поцiлункiв.

— Дiвчата в цей день вмивалися водою з миски, у якiй лежала червона крашанка. Казали, що дiвчина, яка це зробить, буде вродливою i рум’яною.

— Якщо верх паски западе або вона виявиться порожня всередині, то це віщує нещастя — хтось, кажуть, помpe в цьому році.

За матеріалами – УП. Дивись.Інфо, Вісті Придніпров’я

Поділись з друзями...