Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті.
Кульбаби, яких існує понад дві тисячі апоміктичних мікровидів видів і близько сімдесяти так званих «великих», або збірних видів, поширені повсюдно, за винятком високогірних районів і Арктичних широт.
Їстівні листя кульбаби містять каротин, вітамін С, В2, холін, нікотинову кислоту, кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор.
Листя кульбаби – добрий протицинговий засіб, вони сприятливо впливають на роботу травних залоз, нирок, печінки, жовчного міхура. Його листя і коріння здавна широко застосовуються в народній медицині для збудження апетиту, при катарах шлунка, як відхаркувальний і сечогінний засіб. В їжу використовують молоде листя і коріння кульбаби.
Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті. Його молоде листя і стебла, що містять каротиноїди і вітамін В2, практично позбавлені гіркоти і тому часто використовуються для приготування салатів і борщів, підсмажені корені можуть служити сурогатом кави, з квіток кульбаби варять варення і роблять вино, з бутонів, які розкрилися готують «мед».
Базові принципи:
Збирати кульбабу (кропиву та іншу зелень), щоб захистити себе від надмірного надходження з їжею солей важких металів, необхідно не менше, ніж в 300 метрах від жвавих автомагістралей.
УВАГА! Якщо ви плануєте з квітів кульбаби варити варення і мед або настоювати вино, то для цих страв квіти обов’язково треба збирати в сонячну погоду. Обриваючи квіткові головки, намагайтеся не травмувати їх, щоб зберегти пилок. З цієї ж причини квіти не можна мити.
Щоб не повторюватися в кожному рецепті, то одразу скажу, що обробка кульбаби для приготування страв складається з наступних дій: 1) Листя миються холодною водою від пилюки.
2) Перед приготуванням страв листя вимочують в холодній підсоленій воді протягом півгодини, щоб видалити гіркоту.
Пропорції, у яких я компоную інгредієнти в стравах, залежать від моїх уподобань і внутрішнього голосу, який дає мені поради з цього приводу. Я не зважую інгредієнти, тому і не наводжу такі дані у своїх власних рецептах.
Під терміном «СПЕЦІЇ» я розумію: лавровий лист, перець чорний горошком, перець чорний духмяний горошком, перець червоний гострий. Компоновка спецій і дозування у стравах залежать від індивідуальних смаків.
Час приготування страви залежить від кухонних навичок індивідуума та плити на якій готуються деякі страви (газова чи електрична), тому цей параметр я також не наводжу
УВАГА! Для приготування страв з кульбаби не можна використовувати мідний і залізний посуд.
УВАГА! Кульбаби можуть завдати шкоди організму при гастриті, виразці, а також при порушенні функцій жовчовивідних шляхів.
Заготівля кульбаби на зиму
Простим і смачним рецептом заготівлі кульбаби на зиму є її приготування в бджолиному меді. Близько 100 суцвіть рослини необхідно ретельно подрібнити за допомогою блендера. Потім масу слід залити бджолиним медом, перемішати і перелити в банку. Такі страви будуть дуже до речі взимку, коли організм не отримує достатньої кількості поживних речовин.
Мед з кульбаби
Найсолодшою частиною рослини є бутони, які ще не розпустилася. Якщо додати до квітів кульбаби певну кількість цукру, то вийде так званий мед з кульбаб. Пелюстки кульбаби необхідно скласти в невелику баночку, залити суцвіття холодною кип’яченою водою і залишити на ніч. Після того, як квіти кульбаби настоялися, настій необхідно процідити, а квіти віджати. Потім слід додати сік з двох лимонів і 2,5 кг цукру, та варити суміш до тих пір, поки «мед» не стане густим.
Варення з кульбаби
З квітів кульбаби можна приготувати запашне варення. Для варення доведеться заготовити чимало сонячних квіток рослини, на одну порцію необхідно зібрати цілих 400 суцвіть (!). Квіти, попередньо помивши, заливають 500 мл води і ставлять на вогонь. Після того, як вода закипить, квіти залишають у воді ще на 2 хвилини, а потім проціджують через друшляк. У відвар, який залишився після кульбаб, засипають 7 склянок цукру і кип’ятять ще протягом 7 хвилин. Далі готове варення закочують в банки.
Сік з кульбаби
Сік кульбаби відноситься до розряду найбільш цінних тонізуючих і зміцнювальних засобів. Він необхідний для нейтралізації надкислотності і нормалізації лужного складу організму. Сирий сік кульбаби, отриманий з листя і коренів, поєднується з морквяним соком і соком листя ріпи. Допомагає при недугах хребта та ін. хворобах кісток, а також надає міцність зубам, запобігаючи тим самим пародонтозу і їхньому руйнуванню.
Сік кульбаби отримують з усієї рослини (в травні – червні) шляхом його подрібнення і екстракції невеликою кількістю води. Попередньо рослину замочують у холодній підсоленій воді (протягом 30 хв) з метою зменшення гіркого смаку. Приймають по 1/4 – 1 склянці щодня протягом тривалого часу (можна на рисовому або вівсяному відвар, зі столовою ложкою меду). Сік кульбаби можна консервувати спиртом або горілкою.
Кулінарні рецепти страв з кульбаби:
Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків версія з морквою і олією
Склад: Листя кульбаби, морква, щавель, горішки, лимон, часник, олія, спеції, сіль.
Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з’єднати з кульбабою, додати: потерту на тертці моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією.
Салат з кульбаби, кропиви та цибулі порей
Склад: Листя кульбаби, листя кропиви, цибуля порей, олія, спеції, сіль
Приготування: Листя кульбаби, листя кропиви і цибуля порей дрібно ріжуться та перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.
Салат з кульбаби, квашеною капустою, зеленою цибулею і яйцем (версія з сметаною)
Склад: Листя кульбаби – 100 г, квашена капуста – 50 г, зелена цибуля – 25 г, яйце варене круто – 1 шт, сметана, сіль.,
Приготування: Порубати листя кульбаби і зелену цибулю ножем, перемішати з рубаним яйцем і капустою, підсолити, додати сметану, перемішати.
>Салат з кульбаби і зелені «Весняний»
Склад: Листя кульбаби – 10 г, листя кропиви – 50 г, щавель – 20 г, листя подорожника – 20 г, цибуля зелена – 15 г, редиска – 10 г, яйце – ½ шт., майонез – 20 г, спеції, сіль.
Приготування: Підготовлену зелень кульбаби, кропиви, щавлю, подорожника, зеленої цибулі подрібнюють на м’ясорубці. Отриману масу перемішують з дрібно рубаними вареними яйцями, заправляють майонезом, викладають в салатник гіркою, прикрашають кружечками редиски і часточками вареного яйця.