Якщо доньку не навчили мужика обслуговувати, тоді обслуговуйте самі, – випалив зять Анастасії Михайлівні

— Олено, люба, коли ми з тобою почнемо нормальне, доросле життя? — Сергій глянув на кохану дівчину з надією. — Може, я лишусь сьогодні? Я втомився їздити додому вечорами. Сама подумай: мені спочатку на роботу, потім до тебе, а потім повертатися додому «на відшиб»! Минулого разу на автобус спізнився, довелося пішки йти!

— Ну, це ваші проблеми, юначе, що на таксі ви не заробили, — розмову почула мати Олени, Анастасія Михайлівна. Їй не надто подобався потенційний зять, особливо його бажання жити разом з її улюбленою дочкою.

— Мамо!

— Що, мамо? Нема чого сидіти в гостях до півночі! Ось зараз якраз половина дев’ятого. Автобуси їздять. В добрий шлях.

— Анастасія Михайлівно, я розумію ваше занепокоєння, але ми з Оленкою один одного любимо. Маю дуже серйозні наміри.

— Якщо у вас, юначе, серйозні наміри, то пред’явіть довідку про зарплату, договір оренди на квартиру, де моя дочка житиме, та обручку. Саме це я називаю серйозними намірами. А не розмови та фантазії на тему кохання, сім’ї та вірності.

— Мама! Ти нам завжди романтику псуєш! І взагалі… Мені вже 18! Я й без тебе можу вирішувати, як і з ким мені жити.

— Та ти що? Ось як заспівала? Ну, давай, йди, я тебе не тримаю. Як уже було сказано раніше, автобуси поки що ходять, а вечеря нескоро буде готова. У мене немає помічників. Так що вибирайте: або ситими, але порізно, або голодними, але разом, у дорогу.

— Я краще голодна, але з Сергійком піду! — Олена схопилася з дивана, схопила хлопця за руку і потягла його до дверей.

— Оль… Ти чого? Я взагалі з роботи… Розраховував у тебе повечеряти. У мене вдома нема нічого.

— Натомість я з тобою залишуся на ніч. Ти ж цього хотів? – Процідила Олена.

Закохані пішли, залишивши Анастасію Михайлівну наодинці з котом. Вона відклала кухарство і прибрала фарш назад у холодильник.

— Що, Маркіз, нема для кого нам готувати тепер. Ну і добре. Нам легше, так? — вона погладила пухнасте створіння за вухом і пішла до спальні. Їсти не хотілося, а кашеварити тимбільше. — Подивимося, на скільки вистачить нашу «Джульєтту»… Чи бачите, їй уже! Дорослого життя захотілося…

Олену вистачило рівно на три дні. Перший день вона сяяла від усвідомлення, що тепер їхнє життя стало як у подружжя. Справжнє. Спільнє. На другий день вона зрозуміла, що дорога від інституту до виїзду з міста, де жив її ненаглядний, була настільки стомлюючою, що кататися туди-сюди надто втомлює.

— Ти, мабуть, дуже любиш мене, раз їздив до мене, а потім ще додому повертався, — сказала вона Сергію на третій день.

— Тепер зрозуміла, чому я наполягав на спільному помешканні?

— Так… І це… Я сьогодні вдома переночую. У мене там зошити з лекціями залишилися… — Олена зрозуміла, що вдома краще.

— А я?

— Приїжджай на вечерю. Мама, напевно, зрадіє, що я повернулася додому і влаштує бенкет горою.

Сергій розраховував зовсім не на це. Але кохана не запропонувала йому залишитись у неї. Більше того, Анастасія Михайлівна не зустріла блудну дочку з короваєм та піснями. Вона подивилася на Олену поверх окулярів, взяла кота та пішла до своєї кімнати.

— Мам! А що ти? Образилася, чи що?

— Ні. Просто бачу, що моя дочка доросла вже. Отже, тепер вона вечерю готуватиме вечорами.

Олені довелося йти до плити. Готувати вона не дуже любила, тому відварила макарони і натерла сир.

— А м’ясо? Я, взагалі-то, мужик… — тихо, щоб не почула потенційна теща, запитав Сергій.

— А м’ясо… під рясом, — у риму відповіла Анастасія Михайлівна. Слух в неї був чудовий.

— Мамо…

— Хочете м’ясо — будьте ласкаві принесіть. На три рота я одна у вас — мати, що годує. Тож м’ясо… тільки для Маркіза. Він мене хоч любить, — мовби підтверджуючи слова господині, кіт нявкнув.

— Ми вас, Анастасіє Михайлівно, теж дуже любимо. Всією душею, – сказав Сергій. — І щоб ви в цьому не сумнівалися, завтра буде вам м’ясо.

Сергій слово дотримався. Він приніс цілий пакет продуктів.

— О, краса яка! Ну давайте, молодь, тримайтесь. Сподіваюся на смачну вечерю. Прийду за півтори години.

— Куди? Хто буде біля плити стояти? — Олена глянула на матір. — У мене заліки…

— А ти Сергія попроси, хай приготує. Твій покійний батько завжди допомагав мені. Це і є доросле життя. Ну все, я на манікюр, — Анастасія Михайлівна накинула на шию шарф і пішла.

— Ну і ну… Бог послав тещу! – пробурмотів Сергій. — Добре, що скоро ми з тобою житимемо окремо. Мені обіцяли зарплату підняти, та й ти на літо влаштуєшся на роботу.

— До речі, мені відповіли, що я підходжу на вакансію! — Олена повідомила хлопцеві радісну новину. — З наступного тижня працюватиму, ось тільки залік здам.

— Чудово. Отже, за місяць знімемо квартирку.

Місяць пройшов досить швидко, парочка нагромадила на квартиру в нормальному районі. Звичайно, там не було шикарного ремонту, зате Олена та Сергій змогли жити як дорослі. А головне, без присутності тещі, її вічних настанов і коментарів!

Квартира Олені не подобалася, але, окрилена почуттями та обіцянками, що відтак буде краще, вона відчайдушно намагалася відповідати ролі доброї дружини: навчилася готувати елементарні страви, підтримувала чистоту в будинку та встигала при цьому працювати.

Літо минуло спокійно. Навіть Анастасія Михайлівна почала отримувати задоволення від того, що Олена з’їхала з її шиї.

У Анастасії Михайлівни з’явився вільний час, і вона пішла на заняття з вокалу. Там вона познайомилася з цікавими людьми та відчула, що життя заграло новими фарбами.

Олена тим часом вийшла на навчання. Кинути роботу вона не могла, бо треба було платити за оренду, а Сергій останнім часом приносив додому не так багато, як хотілося б.

— У нас кадрові перестановки, зарплату затримують. Ну нічого, наступного місяця обіцяли заплатити… — казав він Лені.

— Я розумію… — стоячи біля плити і паралельно навчаючи конспекту, відповідала вона. Її життя стало схожим на життя білки в колесі: вранці ВНЗ, вдень робота без повноцінного обіду з перекусом на ходу, увечері будинок, навчання, готування та догляд за чоловіком.

— Слухай, Оль… Щось ти на мене зовсім не звертаєш уваги.

— Я втомилася, – відвернувшись до стіни, пробурмотіла Олена. Вона заплющувала очі і миттєво засинала.

— Ну, може, це… — Сергій намагався розбурхати наречену, але вона вже міцно спала.

— Ось тобі й подружнє життя. Раніше жили порізно, і те частіше було! – скаржився він своїм друзям.

— Такі вони, жінки. А як одружитеся, взагалі забудь про інтимне життя. Будуть одвічні відмовки: то голова болить, то хвіст виріс.

— Ну, і що робити?

— Урізноманітнити побут чи іншу шукати, — порадив Ігор.

Сергій задумався… І вирішив наслідувати пораду друга: урізноманітнити побут. До того ж Ігорю якраз знадобилася його допомога — така сама «незговірлива» наречена виставила його з дому.

Олена того дня саме тягла додому сумки і хотіла попросити Сергія, щоб він її зустрів. Вона швидко набрала номер нареченого, але той не відповів.

Виявилося, що Сергій із Ігорем уже були вдома і не почули дзвінка.

— Що тут відбувається?! — Олена ледве витягла пакети з продуктами. Майбутній чоловік сидів на кухні, доїдаючи піцу. Поруч із ним на дивані з пляшкою в руках лежав Ігор. Телевізор показував футбольний матч так голосно, що чули навіть сусіди.

— О, дружино! Ну, заходь.

— Ти все з’їв? Навіть шматочок мені не залишив?

— Піца була маленька. Нам із Ігорем і то мало.

— А я, між іншим, сьогодні взагалі нічого не їла!

— Ну, зараз поїж, он скільки їжі накупила.

Чоловіки продовжили дивитися футбол. Олена одягла фартух і почала готувати.

— Оль… Ігоря дружина вигнала. Він у нас поживе трохи… Тож ти з урахуванням цього готуй. На трьох.

Олена подивилася на Сергія і похитала головою. Вона не збиралася обслуговувати друга нареченого.

Але й лаятись із Сергієм не хотілося. Олена воліла вирішувати конфлікти мирним шляхом, тому з ранку вона розбудила Ігоря та сказала, щоб він ішов додому.

— Катя на тебе чекає вдома, я вже з нею розмовляла. Вона готова пробачити тебе.

Олені не вдалося як слід поснідати. Більше того, з появою нового мешканця вона взагалі не могла ні нормально поїсти, ні помитися, ні відвідати вбиральню. Чоловік займав єдиний туалет і сидів там півгодини, мотивуючи це тим, що йому потрібно зосередитися.

— «Кать, забирай Ігоря. Він заважає нам із Сергієм жити», — написала вона нареченій друга.

Катя приїхала. Накричала на Ігоря та відвезла його додому. Кілька днів Олена з Сергієм жили спокійно, але до вихідних на Олю чекав новий сюрприз.

Ігор розповів друзям, як добре жити у Олени та Сергія, і почалося… Будинок став схожим на прохідний двір. Олена не встигала викидати коробки з-під піци, причому у Сергія постійно не було грошей. За квартиру платила вона, за продукти платила вона, навіть за стрижку Сергія, довелося платити їй.

— Скинь гроші, будь ласка! У мене на карті нуль… Я не розрахував цього місяця витрати, а мене вже постригли… — зателефонував він у середині дня. Олена почервоніла, але гроші перевела.

Увечері, коли вона прийшла додому, ситуація з друзями набула несподіваного оберту: Даша та Ваня, ще одні приятелі Ігоря, захотіли піти в кіно. Їм не було з ким залишити сина, і вони не знайшли нічого розумнішого, ніж привести свою дитину до Олени.

— Серьога сказав, що ви дітей плануєте, ось, потренуйтеся, — сказала Даша, вручаючи дворічного Славика Лені.

— Це що, серйозно? – Вона подумала, що це жарт, але молоді батьки не жартували.

— Будемо за дві години. Не нудьгуйте.

Сергій того дня прийшов додому пізно. Ігор мав День народження, і виявилося, що Олену на свято не покликали. Більше того, Даша та Ваня пішли не в кіно, а до Ігоря, залишивши на Олену, як на відповідальну даму, свого сина.

Це з’ясувалося, коли вся компанія голосно проводжала Серьогу додому. Олена почула регіт, визирнула у вікно та побачила нареченого з друзями. Даша, що прийшла за сином разом із Сергієм, не відпиралася. Вона підтвердила, що Олену не покликали на свято, бо вона б заважала Сергію веселитися.

Розмовляти з нареченим було марно. Він був не в тому стані: відразу заснув.

Зранку зателефонувала мама. Анастасія Михайлівна вирішила дізнатись, як справи у дочки. Олена давно не виходила на зв’язок, і Анастасія Михайлівна занепокоїлася.

— Я втомилася, мамо…

— Приїдь додому, поговоримо.

— Краще ти до мене, я нічого не встигаю! Завтра лабораторна робота, а в мене ще звіт не зданий! І… Здається, рис пригорів! — Лена мало не розплакалася.

Сергій уранці на роботу не пішов.

— Я погано почуваюся після вчорашнього. Потім поговоримо, – відмахнувся він. Олена пішла на навчання. А ввечері перед будинком її зустрів Ігор.

— Я до вас.

— Ми сьогодні не приймаємо гостей, — сухо сказала Олена.

— Ти не приймаєш, а Сергій на мене чекає. — Ігор буквально відсунув дівчину від дверей та увійшов до під’їзду. Олена так і лишилася стояти, і стояла б довго, якби не Анастасія Михайлівна. Вона бачила, що сталося. Більше того, мати Олени жахнулася, побачивши, як схудла дочка.

— То що це за хлопець?

— Ігор — друг і товариш по чарці Сергія, — тихо сказала Олена. — Я не хочу йти додому, мамо… Там, напевно, знову погром! Вони, як свині, кидають сміття собі під ноги! У повітрі змішалися запах від випитого і сморід громадського харчування від коробок з піцою! Я більше так не можу! При цьому Сергій перестав приносити гроші. Я думаю, що його звільнили, просто він не каже мені про це.

Олена вивалила на матір все, що трапилося з нею за ці місяці «дорослого життя».

Ігор постійно у нас, при цьому він навіть не покликав мене на своє свято! Я сиділа з дитиною друзів Сергія, поки він розважався! Ти уявляєш?! — останні слова Олена вже не говорила, вона вила у матері на плечі, сидячи перед будинком на лаві. Їй було байдуже, що подумають сусіди. Наболіло.

Чому ти не пішла? Навіщо терпіла?

— Мені ніколи було думати. Я просто жила як робот. Робота, навчання, будинок… Невже сімейне життя таке? — вона глянула на матір поглядом, сповненим сліз.

— Ні, моя дівчинко. Сімейне життя – не таке. Ми з твоїм татом жили душа в душу. Він мені допомагав, а я у відповідь дарувала турботу та тепло йому. Тому моє життя стало таким сірим, коли він загинув. У нормальній, повній сім’ї, де чоловік і дружина люблять один одного, не повинно бути так. Це гра в одні ворота.

— Виходить, у нас якась неправильна родина.

— Так. Добре, що ти зрозуміла це зараз, коли й родини немає, — тихо сказала Анастасія Михайлівна. Їй було боляче за доньку, але, з іншого боку, Олена навчалася на своїх помилках. Щоб не повторювати їх.

— Що мені робити?

— Я був.

Анастасія Михайлівна простягла руку, і вони пішли у квартиру.

Ігор, як завжди, лежав на дивані з пляшкою в руках. Сергій сидів за столом, уплітаючи локшину швидкого приготування. Характерний запах відбивав бажання зайти на кухню, але Анастасія Михайлівна все ж таки зайшла.

— О! Теща! Намалювалася, не зітреш! — засміявся Сергій.

— Тещі вони такі. Моя теж любить приходити в невідповідну мить, — гикнув Ігор.

— Анастасія Михайлівно, бачите, як ваша дочка мене «любить»? Доводиться давитися сухарем. У холодильнику порожнеча. А вона гуляє десь… Ну ви нам допоможете, чи не так? Якщо доньку не навчили мужика обслуговувати, обслуговуйте самі, — Сергій був п’яний. Він розмовляв з Анастасією Михайлівною язиком, вставляючи нецензурні слова, від яких обличчя інтелігентної жінки вкрилося червоними плямами.

— Ну чого стоїш, вилупилася? Бери сковороду і смаж котлети, — Сергій стукнув кулаком по столу, бачачи, що Анастасія Михайлівна не поспішає його годувати. Натомість вона підійшла до столу і, набравши більше повітря в легені, гаркнула:

— Ану, пішов звідси! Примак! І дружка свого забирай! — майбутня теща схопила рушник і почала розмахувати ним, наче хотіла «відігнати» зятя як настирливу муху. – Пішов звідси, я сказала!

Голос у жінки був добре поставлений, не дарма вона викладала фізичну культуру багато років, доки не пішла працювати за професією.

— Забирайся, доки поліція не приїхала! Олена вже викликала дільничного!

Сергій здивовано глянув на тещу.

— Я вас не боюсь і нікуди не піду.

— А я піду, мабуть, мені проблеми не потрібні. – Ігор швидко протверезів і, залишивши порожню банку, пішов.

— Півгодини на збори. Інакше підеш під білі рученята куди слід, — пригрозила Анастасія Михайлівна. Олена тим часом зателефонувала власнику житла та описала ситуацію. Хазяїн приїхав швидко, а разом із ним прийшов і дільничний. Сергія виселили за порушення правил оренди.

— Я збирався просити, щоб ви звільнили квартиру. Гроші готовий відшкодувати. Квартиру продаю, вже й покупця знайшов, – сказав господар Олі.

— Відмінно, відшкодовуйте. Дочко, збирай речі. Ми їдемо додому, – сказала Анастасія Михайлівна.

Дівчина з матір’ю сперечатися не стала. Вона награлася у доросле життя та із задоволенням повернулася до батьківської квартири.

Заміж вона більше не поспішала і до наречених почала ставитися дуже вибірково. А Сергій… Залишився без зручної нареченої та без житла. Друзі не пустили його пожити, і йому довелося брати будь-яку роботу, і навіть тимчасово жити в підсобках, де він працював. Жінки цуралися Сергія: іншу таку наївну Олену, доля йому не послала.

Поділись з друзями...